Algemeen

Bestuurlijke samenvatting

Ondersteunen en investeren om te groeien
Met trots presenteren wij u het jaarverslag 2023. Een jaar waarin we samen met inwoners, ondernemers, partners en organisaties verder zijn gegaan met het creëren van een bereikbare, veilige, duurzame en groene omgeving voor al onze inwoners. Het eerste volledige jaar van dit college. Een jaar ook waarin een nieuwe burgemeester en een nieuwe griffier aantraden en de ambtelijke organisatie een nieuwe gemeentesecretaris kreeg.

Gezamenlijk werken we aan een gemeente waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Een van de meest tastbare resultaten van onze inzet zijn de opgeleverde woningen in onze woonkernen Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. Omdat we hebben gekozen voor woningen in diverse prijsklassen, komen we tegemoet aan de behoeften van onze inwoners. Ook werkten we aan duurzaamheid en leefbaarheid van onze gemeente. Hiervoor is onder andere met het Groenactieplan en het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid een grote stap gezet. Onze trots reikt verder dan alleen de fysieke infrastructuur. We zijn er ook voor de mensen die onze hulp echt nodig hebben. Met ons beleid ondersteunen we mensen zodat ze volwaardig deel kunnen uitmaken van onze samenleving. Onze inwoners kunnen op de gemeente rekenen; juist als het tijdelijk minder goed gaat. Zo hebben we in 2023 duizenden mensen geholpen met de hoge energiekosten. Voor de korte termijn met een toeslag en voor de langere termijn met verduurzamingsmaatregelen voor het huis. We investeren ook aanzienlijk in bereikbaarheid, in kansengelijkheid, talentontwikkeling en inclusie. Het programma Sterk voor Noord is daarvan het beste voorbeeld. Door te zorgen voor goede fysieke en sociale infrastructuur en een veilige leefomgeving, creëren we een basis waardoor onze gemeenschap kan bloeien en groeien.

We weten dat onze inwoners een waardevolle bron van kennis en ervaring zijn en dat hun mening telt. Daarom betrekken we hen actief bij ontwikkel- en besluitvormingsprocessen die hen aangaan. Dat moet goed zijn geregeld. Daarom is de participatieverordening vastgesteld en zijn we gestart met het opstellen van een experimenteerprogramma voor vormen van participatie. We gaan nog leren wat werkt. Dat zorgt ervoor dat we stappen kunnen zetten in de gewenste democratische en transparante bestuursstijl waarin iedere stem gehoord wordt en participatie geen loze kreet is. Met het Kindervragenuur en Jong in LV hebben ook kinderen en jongeren een stem in onze gemeente gekregen.

Leidschendam-Voorburg heeft 2023 financieel gezond afgerond. Ondanks uitdagende economische omstandigheden zoals inflatie, energieprijzen en stijging van kosten van arbeid en grondstoffen, zijn we erin geslaagd om ons budget op orde te houden en verantwoordelijk om te gaan met de beschikbare middelen. Door bijvoorbeeld personeelsgebrek en processen die langer duurden dan gepland, hebben we zelfs minder geld uitgegeven dan de bedoeling was. De financiële situatie stelt ons nu nog in staat om te kunnen blijven investeren in de ontwikkeling en groei van onze gemeente. Natuurlijk zijn er uitdagingen, met name door de onzekere financiële verhoudingen met het Rijk. Maar zoals altijd staan we klaar om deze uitdagingen aan te gaan en te werken aan oplossingen die onze gemeente sterker maken. Dat doen we samen met andere gemeenten en daar maken we ons landelijk hard voor.

Dit jaarverslag biedt een gedetailleerd inzicht in de vooruitgang die we hebben geboekt, maar het is ook een momentopname. We blijven werken aan onze toekomst, in samenwerking met de gemeenteraad, onze inwoners en partners. Dank voor uw vertrouwen en betrokkenheid.

Het college van burgemeester en wethouders,
Martijn Vroom
Astrid van Eekelen
Bianca Bremer
Marcel Belt
Philip van Veller
Jeffrey Keus

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 10:08:38 met de export van 07/10/2024 09:49:04